Σεπτέμβριος 2020
Στο τέλος κάθε σαιζόν δεχόμαστε λίστες των νέων τάσεωνγύρω από τον τομέα της ευεξίας και της φιλοξενίας για να προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά αναβαθμίζοντας το προϊόν μας και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Δεδομένων των καταστάσεων, πανδημία – μείωση ταξιδιών – μείωση εσόδων – αλλαγές στην καθημερινότητά μας, αποφασίσαμς να θέσουμε μια πιο ολιστική άποψη για την βιομηχανία της ευεξίας και να μοιραστούμε τις σκέψεις με τους επαγγελματίες του χώρου.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν κατασκευάζουν χώρους ευεξίας και σπα για το κέρδος, αφού ο χώρος που καταλαμβάνουν ανά τ.μ. δεν ανταποκρίνεται στο κέρδος που βγάζουν.Άλλα κέντρα κόστουςμέσα στο ξενοδοχείο αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα ανά τ.μ. Τα έσοδα από το σπα κυμαίνονται από 3% έως 10% των συνολικών εσόδων, με χαμηλά περιθώρια κέρδους δεδομένου του υψηλού κόστους προσωπικού. Άρα στη συνολική εικόνα των εσόδων ενός ξενοδοχείου τα έσοδα του σπα αποτελούν ένα μικρό ποσοστό.
Για πολλά χρόνια υπήρξε συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το αν το σπα ήταν μια τάση και μανία και αν τα ξενοδοχεία συνεργαζόμενα με εξωτερικούς συνεργάτες διαχείρισης χώρων ευεξίας όπως η Espa, η Mandara, η DeepNature κ.λπ. παρουσίαζαν μια καλύτερη υπηρεσία και εμπειρία στον πελάτη, αφαιρώντας τον πονοκέφαλο από πάνω τους να διαχειρίζονται ένα περίπλοκο και συχνά με συναισθηματικό αντίκτυπο σε λειτουργία χώρο σπα.
Μετά από έρευνες, αποδείχτηκε ότι οι επισκέπτες που χρησιμοποιούσαν το σπα ήταν οι πιο εύποροι πελάτες και έτσι ήταν αυτοί που ξόδευαν και περισσότερα λεφτά. Έτσι τα ξενοδοχεία συνειδητοποίησαν ότι οι πιο σημαντικοί πελάτες τους επιθυμούσαν θεραπείες και υπηρεσίες σπα και ότι τα ξενοδοχεία που είχαν εγκαταστάσεις και υπηρεσίες σπα πραγματοποιούσαν υψηλότερο ADR και είχαν μεγαλύτερη διάρκεια διαμονής. Τότε ήταν η στιγμή που οι ξενοδόχοι συνειδητοποίησαν ότι οι χώροι ευεξίας και σπα πρέπει να είναι δεμένοι με το Brand του ξενoδοχείου και έτσι τα μεγάλα ξενοδοχειακά brands Hilton, Mandarin κλπ. άρχισαν να δημιουργούν τα δικά τους branded spa και τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας.
Και ξαφνικά τότε ο κόσμος έγινε μανιακός γύρω από τις υπηρεσίες ευεξίας (wellness crazy) αλλά τα περισσότερα ξενοδοχειακά brands δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε μέχρι που το είδαν μπροστά τους.
Μια εμπειρία σπα αναμφίβολα είναι μια υπέροχη εμπειρία και έχει αποδειχτεί ότι το 3% έως 25% των επισκεπτών την απολαμβάνει σε καθημερινή βάση. Περίπου το ένα τρίτο των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν ενσωματώνουν εμπειρίες και υπηρεσίες ευεξίας στο ταξίδι τους, σύμφωνα με το βρετανικό ταξιδιωτικό brand ABTA, αλλά οι εμπειρίες αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά την χρήση σπα. Αντίθετα, η γιόγκα, ο διαλογισμός, η άσκηση ή μια βόλτα στην παραλία τους ελκύει και τους ενδιαφέρει περισσότερο όταν σχεδιάζουν το ταξίδι τους στις ημέρες μας. Επίσης γνωρίζουμε μέσα από έρευνες ότι όσο πιο πολυτελές είναι ένα ξενοδοχείο, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των ταξιδιωτών ευεξίας (wellness travelers).
Η άποψή μας για το μέλλον της φιλοξενίας και της ευεξίας είναι ότι τα πιο πετυχημένα brands ξενοδοχείων θα ενσωματώσουν την ευεξία στην συνολική εμπειρία διαμονής τους σε ένα πιο ευρύτερο πλαίσιο. Φυσικά, χρειαζόμαστε ακόμα υπέροχους χώρους σπα, καθώς και ολιστικά προγράμματα ευεξίας για να μυηθούν οι επισκέπτες στον κόσμο και τα ευεργετικά αποτελέσματα της ευεξίας.
Αλλά αυτοί που θα ξεχωρίσουν είναι τα ξενοδοχεία και οι αλυσίδες που μπορούν να ενσωματώσουν αυθεντικά και ολιστικά την έννοια του wellness & wellbeing σε κάθε στιγμή εμπειρίας του επισκέπτη. Η λέξη κλειδί είναι η προσβασιμότητα, είτε πρόκειται για την εμπειρία του ύπνου στο δωμάτιο ή αλλού, την εμπειρία του φαγητού στο εστιατόριο ή αλλού, μια βόλτα στο δάσος ή την παραλία ή στον κήπο, την ενσωματωμένη σε δραστηριότητες, όπως διαλογισμό 10 λεπτών και γιόγκα πριν την κατάδυση, και όλα αυτά βέβαια μαζί με ένα καλά εκπαιδευμένο πεπειραμένο προσωπικό με πάθος για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές τις εμπειρίες.
Τα παραπάνω δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν. Χρειάζονται χρόνο, αφοσίωση και υπομονή και συχνά δεν υπάρχει Άμεση Απόδοση Επένδυσης (ROI), επομένως λίγα ξενοδοχεία θα φτάσουν εκεί. Τα ξενοδοχεία που αντιλαμβάνονται ότι η απόδοση της επένδυσης προέρχεται από την τελική μέση τιμή πώλησης, τη διάρκεια της διαμονής, τις αυξημένες δαπάνες των επισκεπτών και τη γενικότερη συνολική εικόνα τους στον τομέα της ευεξίας, θα πετύχουν.
Ωστόσο τα πιο πετυχημένα ξενοδοχεία και αλυσίδες δεν θα είναι αυτά που θα το κάνουν λόγω της απόδοσης της επένδυσης (ROI) αλλά επειδή είναι το σωστό να κάνουν και πιστεύουν σε αυτό. Που έχουν την εμπειρία της ευεξίας του πελάτη στον πυρήνα της λειτουργίας τους και εφαρμόζουν αυτή την εμπειρία με όλες τις πτυχές στους επισκέπτες τους όχι μόνο λόγω εμπειρίας, αυθεντικότητας και επιμέλειας - αλλά και πάθους.